Ακολουθήστε μας

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση - Δραστηριότητες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης : αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος....

Από τη γέννηση ως την ενηλικίωση, καθώς το νευρολογικό σύστημα αναπτύσσεται, επεξεργάζεται έναν τεράστιο αριθμό αισθητηριακών ερεθισμάτων, τα όποια το παιδί, πρέπει να χρησιμοποιήσει σε συγκεκριμένους σκοπούς. Διαταραχή με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ωρίμανση του παιδιού, την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί επικοινωνεί και σχετίζεται με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του .
Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)

Γράφει η Μαρία Θωμαδάκη,
Εργοθεραπεύτρια
Στα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (μία ομάδα διαταραχών, όπου παρουσιάζουν διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας αλλά και έντονη δυσκολία στην ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων) η μέχρι τώρα θεραπεία υπαγόρευε να τους διδάσκουμε το πως να είναι κοινωνικά, χωρίς να αφιερώνουμε ιδιαίτερο χρόνο, στο να τα κάνουμε να το θέλουν πραγματικά. Το «μυστικό» όμως για την διδασκαλία της φυσικής και μακροχρόνιας κοινωνικής ανάπτυξης για παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος(ASD) είναι να τους δημιουργήσεις μια εσωτερική επιθυμία ώστε να θέλουν να είναι κοινωνικά.
Πως μπορούμε όμως να το καταφέρουμε αυτό;
Όταν αλληλεπιδρούμε με κάποιον το κάνουμε εξαιτίας μιας εσωτερικής επιθυμίας. Θέλουμε να έχουμε φίλους και αναζητούμε την κοινή διασκέδαση. Μεγαλώνοντας ενδιαφερθήκαμε εμείς να παίξουμε με τα άλλα παιδιά, και κάνοντας το, μάθαμε πως να είμαστε κοινωνικοί. Μάθαμε πως να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Μάθαμε για τα συναισθήματα, την κοινωνική αιτιότητα και αποτέλεσμα, την κοινωνική εθιμοτυπία και πως να διαβάζουμε τα μηνύματα που εκπέμπουν οι άλλοι. Ωστόσο τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος χάνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα πράγματα, επομένως ο κύριος στόχος μας είναι να τα εντάξουμε στο παιχνίδι και να θέλουν να μάθουν μέσα από αυτό. Ο εργοθεραπευτής θα πρέπει να διδάξει τους γονείς τους πως να δημιουργήσουν αμοιβαίες σχέσεις στην πιο βασική τους μορφή και να ξεκινήσουν να "κτίζουν" από εκεί.Ο εργοθεραπευτής πρέπει να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν την διαδικασία αισθητηριακής ολοκλήρωσης και να τους εκπαιδεύσει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης βοηθούν το παιδί να μεγιστοποιήσει, τη λειτουργικότητα του ως προς τις καθημερινές δραστηριότητες, την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, «ένα μυαλό και σώμα» που είναι έτοιμο να μάθει, άλλα και να δεχτεί τις θετικές αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο γύρω του.

Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)
Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό με τις δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωση ;;;;;
Είναι απίστευτα.... διασκεδαστικές, και αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε παιδί, είτε παρουσιάζει διαταραχές στην αισθητηριακή λειτουργικότητα είτε όχι. Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης δεν μοιάζουν καν με "θεραπεία" αφού είναι τόσο δημιουργικές και ταυτόχρονα τόσο διασκεδαστικές. Ως θεραπευτής πρέπει να σκέφτεσαι συνεχώς ιδέες για να δίνεις αισθητηριακά ερεθίσματα στο παιδί παίζοντας και χρησιμοποιώντας ειδικά παιχνίδια που όλοι θα λατρέψουν. Το παιδί νιώθει ότι διασκεδάζει γι αυτό ασυναίσθητα δουλεύει έντονα στο να «κτίσει» βασικές δεξιότητες και ένα καλύτερα αναπτυγμένο νευρολογικό σύστημα.

Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)

Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης δεν τελειώνουν ποτέ!!! Μόνο η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να τις περιορίσουν, άλλα ένας εξειδικευμένος εργοθεραπευτής μπορεί ανακαλύψει χιλιάδες από αυτές και να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δεξιότητες του σε όλους του τομείς.Οι δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης δεν τελειώνουν ποτέ!!! Μόνο η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να τις περιορίσουν, άλλα ένας εξειδικευμένος εργοθεραπευτής μπορεί ανακαλύψει χιλιάδες από αυτές και να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει όσο το δυνατόν καλύτερα τις δεξιότητες του σε όλους του τομείς.








Το Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης "Στοχεύω" διαθέτει 2 ειδικά διαμορφωμένες και ασφαλείς αίθουσες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης με αιωρούμενο και μη εξοπλισμό, που ενισχύει τις κινητικές εμπειρίες των παιδιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές της J.Ayres, από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Εργοθεραπευτές.  














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου