Ακολουθήστε μας

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Γράφει η Μαρία Θωμαδάκη,
Εργοθεραπεύτρια

Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (SI) είναι μια νευρολογική διαδικασία που σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται και να οργανώνει τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι αισθήσεις μας από το σώμα μας και το περιβάλλον. Αφότου ο εγκέφαλος επεξεργαστεί και οργανώσει τις πληροφορίες αυτές, είναι υπεύθυνος να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα, για να σχεδιάσει και να προσαρμόσει τη συμπεριφορά μας. 
Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)

Όλοι γνωρίζουμε από την προσχολική μας ηλικία ότι οι αισθήσεις του σώματός μας είναι 5 αλλά στην πραγματικότητα είναι 7. Εκτός από την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση και την αφή, υπάρχουν ακόμη 2 αισθήσεις πολύ βασικές για το σώμα μας.
Η πρώτη είναι η αίσθηση της ιδιοδεκτικότητας που λαμβάνουμε από τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις μας και μας δίνει πληροφορίες για την θέση που βρίσκονται τα μέλη του σώματός μας στο χώρο.

                        Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)

Η δεύτερη είναι η αίσθηση του αιθουσαίου συστήματος όπου είναι υπεύθυνο για τη θέση του κεφαλιού μας, για τη φορά και τη ταχύτητα κίνησής μας (είναι δηλαδή η αίσθηση της κίνησης και της ταχύτητας).

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση σε σχέση με σας, αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο....



Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μόλις καθίσατε στον υπολογιστή σας για να "χαζέψετε", ενώ έχετε βάλει το φαγητό στο φούρνο και περιμένετε να ετοιμαστεί για να δειπνήσετε με την οικογένειά σας. Ο σύζυγός σας βρίσκεται λίγο παραπέρα με τα παιδιά και παρακολουθούν στη τηλεόραση το αγαπημένο τους πρόγραμμα. Πέφτει στην αντίληψή σας αυτό το κείμενο και αρχίζετε να το διαβάζετε. Για να δούμε λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση πως λειτουργεί η αισθητηριακή ολοκλήρωση. Τι πληροφορίες λαμβάνει ο εγκέφαλός από τις αισθήσεις του σώματος και το περιβάλλον ενώ εσείς διαβάζετε αυτό το κείμενο;

Με τα μάτια σας βλέπετε τον υπολογιστή, το κείμενο, τα φώτα στο δωμάτιο και την οικογένειά σας που πιθανόν κάθεται λίγο παραπέρα (ο εγκέφαλος λαμβάνει οπτικά ερεθίσματα). Με τα αυτιά σας ακούτε πιθανόν τον ήχο από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση που παρακολουθεί η οικογένειά σας ίσως και τα παιδιά που γελούν με το πρόγραμμα που παρακολουθούν (ο εγκέφαλος λαμβάνει ακουστικά ερεθίσματα). Μέσω της αφής δέχεστε ερεθίσματα από τα ρούχα σας, τα κοσμήματα που φοράτε, τα πλήκτρα ή το ποντίκι που χρησιμοποιείτε και την καρέκλα που κάθεστε (απτικά ερεθίσματα). Μέσω της ιδιοδεκτικότητας δέχεστε πληροφορίες για το που βρίσκονται τα μέρη του σώματος σας και που πέφτει το βάρος σας κάθε φορά που αλλάζετε θέση στην καρέκλα για να βολευτείτε (ο εγκέφαλος δέχεται ιδιοδεκτικά ερεθίσματα). Εάν σκύψετε για να πιάσετε κάτι που σας έπεσε πχ το στυλό ή για να πάρετε κάτι από τη τσάντα σας δέχεστε πληροφορίες για την κίνηση ώστε να ισορροπήσετε για να μην πέσετε κάτω (ο εγκέφαλος δέχεται αιθουσαία ερεθίσματα). Επίσης δέχεστε πληροφορίες από την όσφρηση για το φαγητό που ετοιμάζεται ή το αποσμητικό χώρου που χρησιμοποιείται και από την γεύση εάν μασάτε τσίχλα ή πίνετε κάποιο ρόφημα.

Αυτές και πολλές άλλες είναι οι πληροφορίες που δέχεται αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλός σας μέσω των αισθήσεων από το σώμα και το περιβάλλον. Αν έστω και μια στιγμή δίναμε σημασία σε όλα αυτά τα ερεθίσματα, τι θα γινόταν άραγε; Δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να λειτουργήσουμε και να συγκεντρωθούμε για να κατανοήσουμε το κείμενο. Θα χανόμασταν δηλαδή μέσα σε όλα αυτά τα ερεθίσματα. 

Αυτό που κάνει λοιπόν το νευρικό μας σύστημα μέσω της διαδικασίας της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης χωρίς να προλάβουμε να το σκεφτούμε, είναι ένα ξεκαθάρισμα ώστε εμείς να δίνουμε σημασία σε κάποια από αυτά τα ερεθίσματα και ΟΧΙ σε όλα. 

Ο εγκέφαλος προσανατολίζεται σε κάποια από αυτά τα ερεθίσματα, τα επεξεργάζεται, τα ερμηνεύει και τα οργανώνει ώστε εμείς να είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Η συμπεριφορά μας μπορεί να είναι γνωστική, συναισθηματική ή κινητική αντίδραση. Μπορεί δηλαδή να σκέφτεστε αν αυτό που διαβάζετε είναι ενδιαφέρον ή σας έχει δημιουργήσει αίσθημα άγχους για να μην κάψετε το φαγητό ή ανυπομονησίας να ολοκληρώσετε το κείμενο ή να έχετε ταυτόχρονα μια κινητική αντίδραση όπως να κινείται νευρικά τα πόδια σας.

Τι συμβαίνει όμως όταν εμφανίζεται διαταραχή στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση; Μήπως δεν γίνεται φιλτράρισμα σε όλα τα ερεθίσματα; Μήπως δεν κάνει το νευρικό μας σύστημα το ξεκαθάρισμα που προαναφέραμε...;


Πιστότητα θεραπείας

Το Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης "Στοχεύω" διαθέτει 2 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης με τον απαραίτητο θεραπευτικό εξοπλισμό όπως τοίχο αναρρίχησης, τραμπολίνο, στρώματα, μπάλες, μονόζυγο, σχοινάκια, τούνελ, πλατφόρμες ισορροπίας, κούνιες διαφορετικών ειδών, καθώς και τον απαραίτητο αιωρούμενο και μη εξοπλισμό, και υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της J.Ayres.

Η θεραπεία πραγματοποιείται από πιστοποιημένους και εξειδικευμένους Εργοθεραπευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου